->->Vodna para v zraku – v njej se lahko celo utopimo

Vodna para v zraku – v njej se lahko celo utopimo

Vodna para v vašem stanovanju

Medtem ko mirujemo, z dihanjem in znojenjem oddamo v prostor v povprečju 50 gramov vode na uro. V osmih urah spanca to pomeni štiri decilitre. Med zmernim delom oddamo v povprečju 100 gramov vode na uro, med napornim delom dvakrat več. Med kopanjem enega človeka v kadi gre v zrak 1100 gramov vode, med prhanjem 1700 gramov. Med kuhanjem kosila »ustvarimo« od 400 do 900 gramov vode na uro. Pomivalni stroj med enim ciklom pomivanja odda v prostor 200 gramov vode, pralni stroj pa od 200 do 350 gramov. Med sušenjem perila v sušilnem stroju (4,5 kilograma) se sprosti v zrak 50 do 200 gramov vode na uro. Iz odprtega akvarija izhlapi približno 180 gramov vode na uro, torej več kot štiri litre v 24 urah. Ena lončnica odda od 15 do 25 gramov vode na uro.

Vir: Delo in dom št. 01/leto 22

Po vsem tem napisanem bi lahko sklepali, da v naših stanovanjih nikdar ne primanjkuje vlage, pravzaprav, da jo imamo celo preveč in da zlahka dosežemo primerno vlažnost prostorov za bivanje, ki je med 40 in 60 % relativne vlage. To nikakor ne drži. V zimskem času in pri nizkih temperaturah v bivalnih prostorih zelo hitro občutimo pomanjkanje vlage, saj se nam to takoj pozna na našem zdravju. Posebej občutljivi so dojenčki, majhni otroci in bolniki, ki zelo težko prenašajo suh, izsušen in po vrhu še zaprašen, umazan in predihan zrak. Zaradi suhega zraka smo bolj občutljivi za razne infekcije, imamo suho, izsušeno kožo, ki jo nikakor z nobeno kremo ne moremo dovolj navlažiti, sobne rastline ne uspevajo in se sušijo, prav tako to občutijo tudi domače živali. Suh in umazan zrak je tudi znan povzročitelj nekaterih pljučnih bolezni in alergij.

Za primerno vlažnost lahko najbolje poskrbimo sami

Za primerno vlažnost lahko najbolje poskrbimo sami z dodatnim vlaženjem zraka z vlažilci zraka Airmag. Nikakor ni dobro postavljati loncev z vodo na štedilnik ali mokrih brisač preko radiatorja. Posledica tega je namreč, da se v prostor izloča vodna para oziroma vlaga, ki pa na vlažnost zraka žal nima nobenega velikega vpliva. Nastala para se v obliki kapljic nabira oziroma odlaga na različnih površinah v vašem od koder potem počasi izhlapeva v prostor. Ta vodna para se useda na tla, zavese, stene, vaše pohištvo. V primeru, da toplote ni dovolj se nam na teh področjih lahko razvijejo plesni, ki ogrožajo zdravje stanovalcev in uničujejo stene, talne obloge… Mi ne dihamo vodne pare ampak hlape. V vodni pari se tako rekoč lahko celo utopimo

Druga nevarnost vlažnih prostorov so pršice, posebej tistih, ki se nahajajo v hišnem prahu in se množijo v prekomerni vlažni in topli atmosferi. Prahu pa vemo, da ga je vedno več kot dovolj. Iztrebki pršic vsebujejo alergene delce, ki se širijo skupaj s prahom po prostoru, mi jih pa vdihavamo in zaradi njih velikokrat zbolimo za alergijami na hišni prah.

Vlažilec zraka Airmag rešuje problem suhega in umazanega zraka

Rešitev je znana. Prezračevanje prostorov je obvezno, vendar ko sredi mrzle zime odpremo okna na stežaj za nekaj minut s tem spustimo v prostor suh zrak, ki pa ni prijeten in ne zdrav za dihanje in bivanje. Najlažje in na najbolj zdrav način suh in hladen zimski zrak navlažimo tako, da na vse radiatorje namestimo vlažilec zraka Airmag. S tem si bomo garantirano izboljšali kakovost zraka in ohranili zdravje.

2018-09-13T14:44:12+00:00

O avtorju: