->->Mnenje specialista o primernosti vlažilca zraka Airmag

Mnenje specialista o primernosti vlažilca zraka Airmag

1. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal, zlasti obstruktivnimi boleznimi dihalnih poti, je v času kurjenja prostorov potrebno skrbeti za primerno vlaženje sicer preveč suhega zraka.

Podobno velja tudi v preventivne namene pri osebah, kjer so v družini že bile podobne bolezni in pri osebah, kjer je morda bolezen dihal v začetnih stopnjah ali pa v obliki akutne prehladne bolezni zimskega obdobja. Po fizikalnih zakonitostih v kurilni sezoni kroži v naših prostorih suh zrak in v njem delci, ki so za dihala škodljivi in jih s tako krožečim zrakom dihamo.

2. Od 25.3.1996 dalje so bili radiatorski vlažilci zraka nameščeni v dveh sobah, kjer so ležali po trije bolniki s kroničnim bronhitisom ali bronhialno astmo, v enem ambulantnem prostoru in na hodniku pred temi prostori. Tehnični strokovnjak je vsaka dva dni opravil pregled vlažilcev, stanje onesnaženja, vode in opravil menjavo filtra. Po njegovih navodilih smo vodo dolivali 2 x dnevno.

3. V obdobju te namestitve so bolniki na dnevnih zdravniških vizitah izražali zadovoljivo stanje astme pod prejemanjem odrejene terapije. V teh dneh tudi v nočnem času nismo zabeležili poslabšanja astme, bronhitisa, niti kakšnih drugih težav z dihali. Pri enem od opazovanih bolnikov se je v tem obdobju zaznavno umiril naporen, suh kašelj.

4. Radiatorski vlažilec zraka, ki je bil volontersko in brez bilateralnih obveznosti proizvajalca in klinične ustanove nameščen 10 dni v bolniških prostorih pljučnih bolnikov, je po enostavnosti svoje funkcije in po učinkovitosti vlaženja in indirektno tudi čiščenja sobnega zraka primeren pripravek za namestitev v sobah pljučnimi bolniki.

Preventivno pa tudi v prostorih zdravih ljudi omogoča vzdrževanje za dihala primernega, čistejšega bivalnega okolja.

Zagotavlja primernejšo relativno vlažnost zraka notranjih prostorov in odstranjevanje škodljivih delcev.

Vodo v vlažilcu je možno redno menjati. S tem se na najenostavnejši način iz suhega zraka odstranjuje nečistoča.

Prof.dr. Ema Mivšek Mušič, internist-pnevmolog
Klinika za pljučne bolezni in alergijske bolezni Golnik,
Pnevmološki oddelek

Golnik, 10.9.1996

2018-08-16T10:21:18+00:00

About the Author: