->->Primerna vlaga je pomebna tudi za domače živali in rastline

Primerna vlaga je pomebna tudi za domače živali in rastline

Naš kuža je imel hude težave s praskanjem. Ima kratko dlako, nobene poddlake ampak samo črn ščetinast kožušček. Majhen francoski buldog, ki ga zunaj rado zebe ko je mraz in takrat nosi oblekico . V zimskem, hladnem času preživi večji del dneva v stanovanju. Ven hodi samo na kratke sprehode. Je zelo občutljiv pes in je nevarno, da bi se prehladil.

Lansko zimo so se začele težave s praskanjem. Najprej se je praskal po vratu. Nadaljevalo se je z grizenjem tačk in praskanjem po vsem telesu. Bil je zelo nervozen. Okopali smo ga s šamponom proti bolham, za vsak slučaj, če je od kakšnega prijatelja dobil bolhe. Je zelo družaben in če ima le priložnost se z veseljem igra s pasjimi prijatelji. Tudi kopanje ni pomagalo zato smo ga odpeljali k veterinarju, ki ga je temeljito pregledal, precej zaračunal in nič konkretnega ugotovil. Možnost alergij na hrano ali kakšne dodatke-priboljške, ki mu jih dajemo. Svetoval nam je naj mu zamenjamo hrano, dodajamo hladno stiskana olja in pazimo kaj je. Ne morete si misliti kaj vse smo poskusili. Po nekajkratnem menjanju briketov z najboljšimi kar se dobi na tržišču ni nič pomagalo, prav tako ne domača kuhinja.

Pes se je še kar praskal in to vedno ko je bil nekaj časa v ogrevanem zaprtem prostoru. Ponoči je bila zadeva še toliko hujša. Zjutraj je bil spraskan na nekaterih mestih si je spraskal dlako, tako da se je videla gola koža. Drugače je bila koža zdrava, nič pordela ali, da bi imel kakšen prhljaj ali hraste, nič, prav nič. Samo tam kjer se je spraskal so nastale rdečine in tudi kakšna ranica, ki je celo malo zakrvavela.

Začela sem sumiti, da je to mogoče zaradi suhega, ogrevanega zraka v stanovanju. Nabavili smo vlagomer in ugotovili, da vlažnost zraka malokrat presega 20% relativne vlage, kar je absolutno premalo za zdravo klimo. Primerna vlaga v prostoru je namreč med 40% in 50%. Tudi stalno zračenje ni pomagalo. V hudo mrzlih dneh je bil učinek prav nasproten. Zeblo nas je, zrak je bil suh in mrzel. Psu je bilo pa takrat bolje. Jaz, ki sem med bolj zmrznjenimi sem po stanovanju hodila oblečena v bundo. Poznalo se je tudi pri računu za ogrevanje, saj smo zaradi stalnega zračenja pokurili precej več kurilnega olja. Začeli smo razmišljati, kako navlažiti zrak v bivalnih prostorih.

Primerna vlaga je pomebna tudi za domače živali

Nabavili smo vlažilec zraka Airmag. Po namestitvi na skoraj vse radiatorje in pridnem dolivanju vode, ki je nekaj dni noro hlapela smo po dni dosegli nekje med 40 in 50% relativne vlage. V nekaj dneh se je tudi pes začel obnašati povsem drugače. Privoščil si je pravo »zimsko spanje« , mirno je počival in spal. Nervoza in praskanje je izginilo. Udobno nameščen na kavču je prespal celo zimo brez praskanja. Nič več obiskov veterinarja, menjanja hrane in iskanja raznih maž in mazil, pa šamponov in ne vem česa še, samo, da bi omilili nadležno težavo. Naredili smo si toplo, ravno prav vlažno in prijetno klimo v bivalnih prostorih in s tem rešili kar nekaj težav.

2018-08-16T10:13:47+00:00

O avtorju: